torstai 11. huhtikuuta 2019

Tutkimus valmistui: Koulun vauriot laajoja - väistötiloja etsitään

Kaupunki tiedottaa 11.4.2019:

Vartiokylän ala-asteen (Kiviportintie 10) jatkotutkimukset ovat valmistuneet


Jatkotutkimuksissa on selvitetty tarkemmin ilmanvaihdon toimintaa, mikrobivaurioiden laajuutta ja rakenteiden tiiviyttä. Lisäksi rakennuksessa on tehty altistumisolosuhteiden arviointi.

Sekä vuodenvaihteessa tehdyt tutkimukset että niiden jatkotutkimukset ovat kohdistuneet koko rakennukseen. Tutkimukset on tehty tiloissa koetun sisäilmaan liittyvän oireilun syyn selvittämiseksi. Lisäksi on haluttu selvittää, miksi aikaisemmat korjaukset eivät ole poistaneet ongelmia.

Jatkotutkimukset vahvistivat vuodenvaihteessa tehdyn tutkimuksen tuloksia mikrobivaurioiden laajuudesta. Vaurioita esiintyy maanvastaisissa seinissä ja ulkoseinissä sekä alapohjarakenteissa. Tutkimuksissa rakenteista todettiin ilmayhteyksiä sisäilmaan.

Ilmanvaihdon jatkotutkimuksen mukaan B-osan (luokkasiiven) tuloilmamäärät ovat suunnitelmien mukaiset, mutta tilojen huuhtoutumisessa on puutteita. Aulatilojen hiilidioksidipitoisuudet pysyvät alle toimenpiderajan, mutta toisaalta auloihin ei tule raitista ilmaa. Alapohjan ryömintätilojen tuuletuksessa on puutteita.

Väistötiloja koskeva selvitys käynnistetty   

 

Tutkimustulosten perusteella kaupunki on alkanut selvittää koulun toiminnan siirtämistä väistötiloihin. Asiasta tiedotetaan lisää, kun korvaavan tilan sijainti ja väistöön siirtymisen aikataulu ovat varmistuneet. Väistötilaa koskevan selvityksen etenemisestä tiedotetaan viimeistään toukokuussa. 

Vartiokylän ala-asteen perusparannus on lisätty kaupungin rakentamisohjelmaan. Koulun vauriot ovat laajoja, minkä vuoksi rakennusta on vaikea saada ylläpitokorjauksilla riittävän hyvään kuntoon.

Koulurakennukseen hankitaan lisää ilmanpuhdistimia. Tiloja on suositeltavaa tuulettaa säännöllisesti. Sisäilman laadun varmistamiseksi tehtiin talvella heti ensimmäisten tutkimusten jälkeen seuraavat kiireelliset korjaukset ja toimet:
  • Pääaulan liikuntasauma tiivistettiin elastisella massalla, jotta vaurioituneesta saumasta ei kulkeutuisi epäpuhtauksia sisätiloihin.
  • Lattialuukut tiivistettiin ja ryömintätilat puhdistettiin, jotta sisätiloihin ei kulkeutuisi epäpuhtauksia.
  • Kellarin varastotilat (esimerkiksi 009) otettiin pois käytöstä.
  • Ilmanvaihdolle tehtiin huoltotoimia.

Linkki kuntotutkimusraportteihin
Lisätiedot

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristö
Sisäilma-asiantuntija Anna Keskinen (tutkimukset)
Puh. 09 310 20610
anna.keskinen@hel.fi

Sisäilma-asiantuntija Riitta Harju (tutkimukset)
Puh. 09 310 39713
riitta.harju@hel.fi

Yksikön päällikkö Katri Kuusinen (jatkotoimet)
 Puh. 09 310 39163
katri.kuusinen@hel.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti