Sisäilma

Vartiokylän ala-aste kärsi sisäilmaongelmista kymmenen vuotta sitten, ja lopulta oppilaat opiskelivat parakeissa yhden lukuvuoden kestäneen remontin ajan. Nyt ongelmat ovat palanneet, mutta tutkimukset etenevät äärimmäisen verkkaisesti, eikä tiedonkulussa ole hurraamista. VaVa on ollut hyvin huolissaan koulun sisäilman laadusta ja  tutkimuksissa todettujen kosteusvauriomikrobien kulkeutumisesta koulutilaan.

Tutkimuksia on tehty ja analysoitu jo keväällä 2014, mutta silti koulu huputettiin vesikatto- ja julkisivuremontin vuoksi lukuvuodeksi 2015-2016. Lukuvuoden aikana opettajien
ja muun henkilökunnan oireet pahentuivat siten että koulun työterveyshuollon
työpaikkaselvityksen mukaan henkilökunnasta kaikkiaan yhdellätoista oli lukuvuoden aikana
sisäilmaoireita ja kolme henkilökunnan edustajaa ei oireiden vuoksi voi enää työskennellä koululla
ollenkaan. Jotkut henkilökunnan jäsenet käyttävät allergia- tai astmalääkkeitä pitääkseen oireet
loitolla koulupäivien ajan.

Korjauksia on tehty nyt vuosia, mutta edelleen vuoden 2018 keväällä esimerkiksi opettajia siirtyi muihin kouluihin sisäilmasta johtuvien oireiden vuoksi.

Kokoamme aihetta käsittelevät kirjoitukset sekä tehdyt tutkimukset tälle sivulle. 

Jos asia jää askarruttamaan mieltäsi, ota yhteyttä VaVan hallituksen jäseneen ja koulun johtokunnan puheenjohtajaan Kirsi Rantaseen, joka pystyy avaamaan tilannetta tarkemmin. Kirsin sähköpostiosoite on kirsi.rantanen@kotiportti.fi.

 

Blogitekstit

24.8.2018 Kaupunki tiedottaa: (jälleen) uusi sisäilmatutkimus
7.8.2018 Sisäilmatilanne?
30.3.2017 Sisäilma-ongelmaa ei laastareilla paranneta
14.3.2017 Vartsikan ala-asteen tarina Helsingin Sanomissa


25.5.2016 Sisäilma-info synnytti kiivaan keskustelun ja jätti ilmaan toiveen aktiivisemmasta viestimisestä


10.4.2016 Sisäilman laatu ja kosteusvauriomikrobien kulkeutuminen koulutilaan huolettavat

********************************


Käsittely Helsingin kaupungin ympäristölautakunnassa 14.2.2017:

Vartiokylän ala-asteella todetun terveyshaitan poistaminen
lue esityslista ja päätösesitys tästä

Muut kokousmateriaalit:

Liite 1
Vartiokylän ala-aste Kiviportintie 10 kuuleminen
Liite 2


Liite 3


Liite 4
Liite 5
Liite 6
Liite 7
Sokkeleiden mikrobitutkimus ja merkkiainekokeet 18.5.2015
Liite 8
Sisäilmatutkimus 29.5.2015
Liite 9
Merkkiainekokeet ja ryömintätilan tarkastus raportti liitteineen 21.12.2015.
Liite 10
Sisäilmatekninen kuntotutkimus 1.6.2016
12.2.2017 ympäristölautakunnan jäsenille toimitettu vanhempien muistio
12.2.2017 ympäristölautakunnan jäsenille toimitettu ilmanvaihtoasiantuntija Jouni Porkan kommentti

********************************

Tutkimusraportit ym. materiaalit

Kursiivilla kirjoitetut ovat VaVan kommentteja 

8.11.2017
IV-varmistusmittausraportti (Lue tästä)

1.12.2016
Ympäristökeskuksen terveystarkastuksen tarkastusraportti (Lue tästä)
1.6.2016
Sisäilmatekninen kuntotutkimus (Lue koko raportti tästä)
04/2016
Oppilaiden oirekysely
(Lue koko raportti tästä)Aiemmat oirekyselyt: 2005 ja 2008
18.5.2015
Sokkeleiden mikrobitutkimus ja merkkiainekokeet (
Lue koko raportti tästä
)

Tutkimusraportissa (WISE group) toteaa, että rakennuksessa käytetyssä eristemateriaalissa (toja-levy) on mikrobinäytteiden perusteella mikrobikasvustoa eri puolilla rakennusta. Kosteus on todennäköisesti päässyt sokkelin eristetilaan liittymärakenteista ja betonisokkelin läpi puutteellisten vedeneristysten ja kuivatusjärjestelmien johdosta. Huonetiloihin on tehty tiivistyskorjauksia (2006), jotka eivät ole onnistuneet. Merkkiainekokeissa todettiin ilmavuotoja eristetilasta sisäilmaan. Ensisijaisena toimenpiteenä suositellaan sokkeleiden toja-levyjen poistamista ja tämän lisäksi sisäpuolista tiivistyskorjausta. Eristeen poistamista suositellaan julkisivun rappauksen peruskorjauksen yhteydessä (ei tiettävästi päädytty tekemään). Sokkelirakenteesta otetuista näytteistä 9/13 viittasi kosteusvaurioon.

29.5.2015
Sisäilmatutkimus (
Lue koko raportti tästä
)

Tutkittujen huoneiden ilmanvaihto on pääosin puutteellinen. Suositeltu säätämään ilmamäärät suunnitelmien mukaiselle tasolle ja varmistamaan huoneiden huuhtoutuminen nykyisten pääte-elimien mahdollistamalla tavalla. Tulevassa peruskorjauksessa suositellaan parantamaan luokkahuoneiden ilmanvaihtoa asentamalla luokkahuoneisiin poistoilmapisteet erillisen suunnitelman pohjalta. IV-kanavissa esiintyy pölyä, likaa ja jätettä ja kanavat ja hormit suositellaan puhdistettaviksi.
Kanavia ei puhdistettu kesällä 2015, vaan elokuussa koulu pussitettiin kattoremonttia varten. Mitenköhän pussitus vaikutti ilmanvaihtoon, joka jo ennen toimi puutteellisesti? Sisäilmatutkimusta ei ole viime vuoden jälkeen uusittu. Kiinteistöviraston toisessa, maaliskuisessa tiedotteessa kerrotaan, että ilmanvaihto on säädetty täysille ja että kanavat puhdistetaan kesällä 2016 kattoremontin jälkeen.

29.6.2015
Julkisivurappausten ja sokkeleiden kuntotutkimus (
Lue koko raportti tästä
)

Julkisivun rappaus on irti alustaan ja toja-levyissä havaittiin viitteitä kosteusvauriosta. Suositeltiin vesikaton uusimista ja julkisivuremonttia. Tämä remontti aloitettiin elokuussa ilman lisäselvityksiä kosteusvaurioasian suhteen.  Raportissa tuotiin esiin, että koska peltikatteessa pellin ja julkisivun liittymät ja kittaukset on toteutettu puutteellisesti, kittaukset ovat pääosin revenneet ja pelti on liitetty suoraan rappaukseen tai sen päälle. Tästä syystä vesi pääsee rakenteeseen, mikä vaurioittaa rakennusta (= kosteusvaurio, kirjoittajan huomio). 
Rakennusprojektin päällikkö Kari Pehkonen ja kaupungin sisäilma-asiantuntija Kirsi Torikka-Jalkanen ovat käyneet sittemmin syksyllä 2015 katsomassa toja-levyjä ja heidän mukaansa ne eivät ole ongelma. Wise Groupin tutkimusta he siis pitävät virheellisenä?

21.12.2015
Selvitys sokkeleiden eristetilan, alapohjan ja ryömintätilan ilmavuodoista sisäilmaan merkkiainekokeiden avulla (
Lue koko raportti tästä
)

Tehdyissä kokeissa havaittiin runsaasti ilmavuotoreittejä rakenneliittymissä ja läpivienneissä. Ilmavuotoreittejä havaittiin niin ulkoseinän ja sokkelin tarkastelussa kuin myös ryömintätilasta. Tehdyt tiivistyskorjaukset eivät toimi. Ryömintätilassa todettiin mm. sädesieniä ja opettajanhuoneen alla näkyvää homekasvustoa. Suositeltiin edelleen tojalevyjen poistoa, tilojen alipaineistusta ja vaurioituneen materiaalin poistoa ryömintätilasta ja alapohjasta.

Vartiokylän ala-asteen koulukiinteistön omistaa Helsingin kaupunki ja koulun kunnossapito kuuluu kiinteistövirastolle.

2 kommenttia:

  1. Omneksi pääsi tuolta koulusta 2017 kesällä! Oli 3 luokasta asti semmosia hengitys oireita ja päänsärkyjä. Homekouluja helsinki täynnä

    VastaaPoista
  2. Ilmanvaihto on kyllä tärkeää. Meidän tyttären ala-asteella on myös huomattu joitain puutoksia. Korvausilmaventtiilin suodattimen vaihto tehdään nyt, ja katsotaan onko siitä apua. Toivottavasti on riittävä toimenpide.

    VastaaPoista